Workshop Rijkswaterstaat 2014

Rijkswaterstaat

Innovatie op inhoud en samenwerking in Beheer & Onderhoud

Uitdagingen bij het Combiplan Nijverdal (tunnelproject)

Innovatieve samenwerking? Samenwerken is toch de normaalste zaak van de wereld zou je denken? Dat klopt. Hoewel het bij de publieke sector net een tikje anders werkt.

Op strategisch niveau wordt er al veel samengewerkt tussen de publieke en private sector. Enkele jaren terug is bijvoorbeeld de Publiek-private samenwerking (PPS) uit Engeland komen overwaaien, wat vooral terug te vinden is in DBFM constructies.

Maar op operationeel niveau ligt deze samenwerking nog gevoelig. Zaken als integriteit, rechtmatigheid, aanbestedingsplichten, intellectueel eigendom en organisatorische belemmeringen liggen een goede samenwerking vaak in de weg.

In de workshop wordt stilgestaan bij een bijzondere samenwerking tussen Rijkswaterstaat en diverse marktpartijen. Een samenwerking die bijzonder uitdagend is vanwege de innovatieve inhoud (inrichten van probabilistisch onderhoud), de hoge politieke druk en strenge wetgeving (de nieuwe tunnelwet). Met een rollenspel wordt de (belemmering tijdens de) samenwerking inzichtelijk gemaakt.

Rollenspel

  • zak met geld
  • groep Onderhoudsaannemer (Combinatie / onderaannemer)
  • groep Softwareontwikkelaar
  • groep Rws (Beheerder / projectorganisatie)
  • groep Ingenieursbureau

http://www.rijkswaterstaat.nl/

<< Terug naar workshops